1. Wat is het rijverbod?
Een rijverbod is een bijkomende straf die kan worden opgelegd door de politierechter bij zware verkeersovertredingen.
Tijdens het rijverbod mag je geen enkel gemotoriseerd voertuig besturen. Tenzij er een bepaalde gunst wordt toegestaan, loopt dit aaneensluitend en gelden alle dagen.
Er bestaat geen uitzondering voor het gebruik van jouw voertuig om op jouw werk te geraken.
De straffen voor rijden tijdens een rijverbod worden in een ander nieuwsbericht overlopen.
2. Welke periode van rijontzegging kan de Politierechter opleggen?
In de meeste gevallen is dit voor een periode van minstens 8 dagen tot 5 jaar. Bij zeer zware overtredingen is het minimumrijverbod 30 dagen of 3 maanden. Bij bepaalde overtredingen kan er zelfs een levenslang rijverbod worden opgelegd. Dit is enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden.
Is er sprake van recidive? Dit wil zeggen dat je binnen 3 jaar na een vonnis van de Politierechtbank opnieuw een zware verkeersovertreding begaat, dan zal het minimumrijverbod 3 maanden zijn. Bij iedere bijkomende herhaling binnen die periode van 3 jaar, zal er 3 maanden bijkomen. Let op, dit is het minimumrijverbod, de Politierechter kan altijd strenger zijn.
3. Zijn er bepaalde opties als ik mijn rijbewijs nodig heb?
Er zijn enkele gunsten die aan de rechter verzocht kunnen worden.
– Uitstel
Een eerste optie is een uitstel vragen voor een deel van het rijverbod. Dit kan niet voor de gehele periode van de rijontzegging. Er moet steeds een effectief rijverbod van 8 dagen worden opgelegd.
– Weekendrijverbod
Een tweede optie is het verzoek van een weekendrijverbod. Dit wil zeggen dat je in de week mag blijven rijden en in het weekend niet. Dit is een gunst die de rechter moet toestaan. Je moet dit ook zelf vragen aan de rechtbank. Als dit wordt toegestaan, zal je bij de uitvoering van het rijverbod een nieuw rijbewijs moeten aanvragen bij de gemeente waar een code zal opstaan m.b.t. het weekendrijverbod.
– Uitzondering rijbewijscategorie
Een derde optie is om een uitzondering te vragen voor een bepaalde rijbewijscategorie. Houd er rekening mee dat dit niet kan voor de categorie van het voertuig waarmee de overtreding is begaan. Dit is ook een gunst die je aan de rechter moet vragen en waar de rechter moet mee instemmen. Als je dit krijgt opgelegd, zal je tijdens het rijverbod de voertuigen van een bepaalde rijbewijscategorie wel mogen besturen. Je zal ook bij de uitvoering een nieuw rijbewijs bij de gemeente moeten aanvragen.
– Cursus verkeersveiligheid
Een vierde optie is om te vragen aan de rechter dat er in plaats van een boete en rijverbod, een cursus verkeersveiligheid wordt opgelegd. Bij het correct afleggen van deze cursus, zal er geen andere straf volgen. Dit is wel een grote gunst waardoor je goed zal moeten uitleggen waarom de rechter dit moet opleggen in plaats van een straf.
– Opschorting
En de laatste optie is de opschorting. Dit wil zeggen dat de rechter geen straf zal opleggen. Dit is wel zeer uitzonderlijk en zal slechts worden opgelegd in specifieke dossiers. De rechter vindt het dan niet nodig om een straf op te leggen gezien de concrete omstandigheden van de feiten of van het persoonlijke leven van de betrokkene.
Heb jij een specifieke vraag? Of al een dagvaarding voor de politierechtbank ontvangen? Aarzel niet om contact op te nemen voor een eerste gratis advies van onze gespecialiseerde advocaat.