Aansprakelijkheidsrecht
Aansprakelijkheidsrecht: wat is het?
In het dagelijks leven kan er van alles gebeuren waardoor iemand schade lijdt. Misschien struikelt een gast over een losliggende tegel op uw oprit, veroorzaakt uw kind per ongeluk schade aan andermans eigendom of valt er een tak op uw wagen tijdens een storm. In dergelijke situaties is er sprake van aansprakelijkheidsrecht voor de toepasselijke regels. Dit rechtsgebied bepaalt wie verantwoordelijk is voor de schade en of er een vergoeding moet worden betaald. Dit kan gaan om materiële schade, zoals een kapotte telefoon, of om lichamelijke schade, zoals letselschade. Het doel is om ervoor te zorgen dat de persoon die de schade heeft veroorzaakt, deze ook vergoedt, als die persoon juridisch aansprakelijk is.
Voorbeelden van Aansprakelijkheid
Er zijn veel situaties waarin aansprakelijkheidsrecht een rol kan spelen. Om dit te verduidelijken geven we enkele voorbeelden:
- Schade door kinderen: Stel dat uw kind tijdens het spelen een bal tegen een voertuig schopt met schade als gevolg. Als uw kind minderjarig is, zal u als ouder aansprakelijk worden gesteld voor de schade.
- Schade door dieren: Als baasje van een (huis)dier bent u aansprakelijk voor diens gedrag. Tijdens het wandelen bijt uw hond een voorbijganger? Of uw hond ontsnapt en loopt op straat met een ongeval als gevolg? Dan bent u als baasje mogelijk aansprakelijk
- Schade door gebrekkige zaken: U bent aan het wandelen op de meir en valt over een losliggende steen. Mogelijk kan de stad aansprakelijk worden gesteld. Of u bent in een supermarkt en glijdt uit over een banaan/wasmiddel? Mogelijk kan de supermarkt aansprakelijk worden gesteld.
- Schade bij storm: dit is een specifieke situatie waar de tegenpartij vaak overmacht zal inroepen. Dit is niet steeds correct. Dus, is er een tak van een boom of dakpannen op uw voertuig gevallen, mogelijk is de bewaarder van deze zaak aansprakelijk.
Waarom bijstand van een gespecialiseerde advocaat belangrijk is?
Aansprakelijkheidssituaties kunnen complex zijn, vooral als het gaat om grote schade of letsel. Om te bepalen of er iemand aansprakelijk is voor de schade die je hebt geleden, is het belangrijk om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen.
Meester Jasmijn Dobbeleers heeft zowel praktijk ervaring met aansprakelijkheidsdossier als een postgraduaat in aansprakelijkheidsrecht behaald. Zij kan u dan ook optimaal bijstaan in dergelijke dossiers.
Heeft u schade geleden door een ongeval of wordt u geconfronteerd met een schadeclaim? Neem gerust contact met ons op voor een eerste advies. Onze ervaren advocaten kunnen u begeleiden door de juridische complexiteit en zorgen ervoor dat uw belangen optimaal worden behartigd.